24 juni

Fotograferen in Zeeland

Geschreven door Arthur Wittendorp
Deel dit bericht:
FaceBook  Twitter  

Eigenlijk was deze vakantie niet bedoeld om een reisreportage te maken. Na de geboorte van onze dochter was een weekje Zeeland vooral bedoeld om na een intensief jaar even de batterij weer op te laden. Gelukkig heb ik wel wat ruimte gekregen om te fotograferen en toch wat mooie foto's te maken in een van Nederland mooiste provincies.

Voorbereiding.

Juist deze vakantie kreeg ik wat ruimte om met mijn fotografie te 'spelen. Voorafgaand had ik een tien stops ND filter, ook wel een bigstopper genoemd, gekocht. Het filter houd zoveel licht tegen dat het mogelijk wordt om ook overdag met lange sluitertijden te fotograferen. Uiteraard heb ik dan wel mijn statief nodig om met lange sluitertijden te kunnen werken. En laat ik deze nou net thuis hebben laten staan. Gelukkig kan ik snel via Marktplaats.nl een ander statief regelen.

Paalhoofden.

Zeeland staat natuurlijk bekend om haar paalhoofden in zee. Deze paalhoofden hebben als doel om de eb en vloed stroom uit de kust te houden. Deze paalhoofden zijn al veel gefotografeerd en het is niets nieuws wat ik doe, maar voor mijzelf is het goede oefening met lange sluitertijden. Bij Westkappele vind ik een mooie rij met paalhoofden. Ik heb enigszins geluk dat het bij zonsondergang eb is en dat de paalhoofden onder de schelpen te zitten. Het is even puzzelen om het statief zo neer te zetten dat ik tevreden ben met de compositie. Uiteindelijk heb ik de paalhoofden met een sluitertijd van vijfenveertig seconden kunnen fotograferen.

NL 01 Paalhoofden

Zeelandbrug.

Een object wat al talloze malen gefotografeerd is en ook ik waag een poging. De Zeelandbrug is een brug van ruim vijf kilometer die de 'eilanden' Schouwen- Duivenland en Noord Beveland met elkaar verbind. Vlak voor zonsondergang is deze op z'n mooist als de zon laag staat en deze een kleur geeft aan het geheel. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van 10 stops ND filter om het water 'glad' te krijgen.  Wat ik vooral interessant vind om in beeld te krijgen is de herhaling in alle brugpijlers. Om dit perspectief goed in beeld te krijgen kies ik dit keer voor teleobjectief in plaats van een groothoek objectief.

NL 02 Zeelandbrug

Luikwervels.

In Koudekerke, het plaatsje waar wij 'ons' appartement hebben, kom ik iets tegen wat ik niet vaker gezien heb. Verschillende woningen aan de Dorpsplein hebben houten raamluiken met luikwerfels waar een gezicht op afgebeeld staat. Bij verschillende mensen heb ik gevraagd  of zij weten wat het betekend of dat zij weten of het iets met de streek te maken heeft, maar niemand kan mij een antwoord geven. Ook op internet heb ik geen antwoord kunnen vinden op mijn vraag. Als detail vind ik het zeker mooi.

NL 03 Luikwerfels

Vuurtoren Noorderhoofd.

Nog een keer terug naar Westkapelle om de vuurtoren Het Noorderhoofd vast te fotograferen. Deze ‘kleine’ gietijzeren toren uit 1875 is vormt samen de vuurtoren Westkapelle Hoog een lichtlijn naar Oostgat, een vaargeul in de Westerschelde.  Deze vuurtoren fotografeer ik net als de zeelandbrug en de paalhoofden met mijn 10 ND filter. De sluitertijd hou ik dit keer binnen een minuut omdat er anders teveel vertekening komt in de ondergaande zon.

NL 04 Vuurtoren Noorderhoofd

Conclusie.

Zoals ik in het begin van dit stukje al aangaf was het niet mijn intentie om een fotografisch reisverslag te maken over ons verblijf in Zeeland. Ik heb echter genoeg mooie plekjes gezien om zeker nog eens terug te komen naar Zeeland en hier een leuke reisreportage te fotograferen.

Reageer als gast

0 / 300 Beperking van tekens
Je tekst moet 10-300 tekens bevatten

Reacties

Abonneer: