05 juni

Fotograferen op Cuba

Geschreven door Arthur Wittendorp
Deel dit bericht:
FaceBook  Twitter  

Afgelopen weken had ik het geluk dat ik, samen met mijn vrouw, weer eens een mooie reis mocht maken. Nadat wij vorig jaar in Afrika Namibië & Botswana bezocht hebben stond voor dit jaar een reis naar het grootste Caraïbische eiland, Cuba, op het programma. Bij Cuba denk je waarschijnlijk al snel aan oude, klassieke Amerikaanse auto's, rum en sigaren.

Vooraf had ik, als fotograaf, goed georiënteerd op wat er te zien zou zijn in Cuba en had ik ook al een plan gemaakt wat ik graag wilde fotograferen. Naast de oude auto's wilde ik ook graag het fantastisch en unieke wildlife van Cuba vastleggen. En uiteraard mag de lokale bevolking ook niet ontbreken.

Oude Auto's

Het kan bijna niet mislukken om klassieke Amerikaanse auto's uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw te fotograferen in Cuba. Er zijn er genoeg. Toch viel het mij op dat er op iedere Amerikaanse 'bak' tien Russische Lada's rondreden. Zal wel een overblijfsel zijn van Sovjet tijdperk op Cuba.

De meeste auto's zijn inmiddels zo slecht dat ze bijna uit elkaar vallen. Het kost dan ook wel even voordat je de juiste auto gevonden hebt om te fotograferen. Deze moet dan ook nog eens op de juiste plaats staan met het juiste licht.

01 Cuba Pontiac

Deze rode Pontiac vond ik 's ochtends vroeg in een achteraf steegje in het oude deel van Havana. De auto bleek nog in een redelijke staat te verkeren. Wat ik heel treffend aan de foto vind is dat ondanks dat gelijk je aandacht naar de auto getrokken wordt, links in beeld heel subtiel het verschil tussen rijk en arm zichtbaar wordt door de zwervers op het trottoir die gepasseerd worden door een wel gestelde Cubaan.

In mijn reisreportage wilde ik ook graag een rijdende auto fotograferen met een meetrekkende beweging. Voor dit soort foto's heb ik graag wat afstand tussen mij en het onderwerp en het liefst heb ik dat de auto ook wat vaart heeft. Een ideale snelheid zou voor mij zo rond 70 kilometer per uur zijn.

Aangezien Havana vooral uit kleine nauwe steegjes bestaat was dit vrij lastig. De Malecón, de zeven kilometer lange boulevard langs de kust van Havana, leek mij dan ook het meest geschikt. Ter hoogte van, voor diegene die er geweest zijn, Castillo de la Punta vond ik mijn punt met voldoende afstand.

02 Cuba Chevrolet

De blauwe betonnen muur op de achtergrond had mij bijna doen besluiten om een andere plek te gaan zoeken, maar juist bij deze rode Chevrolet vind ik het contrast met de blauwe achtergrond goed werken.

Wildlife

Wat veel mensen niet weten is dat Cuba schitterende Nationale parken heeft. Dus als je van natuur en wildlife fotografie houdt ga je hier absoluut aan je trekken komen. Vooral vogelaars kunnen helemaal los gaan. Het moeras gebied rond Varkensbaai, Peninsula de Zapata, is het grootste nationale park van Cuba en herbergt heel veel, ook zeldzame, vogels.

03 Cuba Kolibri

Ondanks dat ik zelf geen vogelaar ben had ik wel op mijn wensen lijstje staan om de op Cuba veel voorkomende groene Smaragdkolibrie te fotograferen. Vanuit Playa Larga, wat midden in het natuurgebied ligt van Peninsula de Zapata, zijn wij verschillende keren met een gids het gebied in geweest om vogels te fotograferen.

Grappig is dat je de beste foto niet tijdens een van deze tours maakt, maar gewoon in de tuin een museum in de buurt. Na het museum bezoek zaten er vier van deze Kolibries in een haag in de tuin. Na even het gedrag bestudeert te hebben heb ik er op gegokt dat een van de Kolibries de nectar uit deze bloem zou komen halen. Na ongeveer vijf minuten wachten gebeurde dit ook en kon ik deze foto maken.

04 Cuba Lizard

Voor deze hagedis geld min of meer hetzelfde als de Kolibrie. Hij, of zij, zat gewoon op een rots bij de ingang van een eetgelegenheid. Om de foto beter te maken heb ik met een palmblad het dier uit de zon gehouden om het licht zachter te maken.

Mensen

Uiteraard wilde ik ook graag de echte Cubaan op de foto hebben. Héél snel kwam ik er al achter dat de 'echte' Cubaan niet bestaat. Uit de geschiedenis boekjes leerde ik al snel dat Cuba het doorvoerland van de slaven is geweest. Dat betekend dat de Cubaanse bevolking een gemêleerd gezelschap van mensen van zowel Afrikaanse, Europese, Zuid-Amerikaanse en Indianen afkomst en alles daar tussen.

In Havana willen de mensen zich graag laten fotograferen, maar daar willen we wel een fooi voor hebben. En met omgerekend één euro fooi namen ze echt geen genoegen. Minimaal vijf euro anders geen foto.

05 Cuba Boer

Ondanks dat de 'echte' Cubaan niet bestaat is dit wel een typisch Cubaans plaatje. Vooral in het noord westen op de Cubaanse tabaksvelden kom je veel van deze boeren veel tegen. Geruit versleten blouse, vale spijkerbroek en een hoed stro.

Omdat niemand geld voor een auto heeft zie je al deze boeren met of op een paard. Gelukkig voor mij willen deze mensen wel graag poseren zonder uitzonderlijk hoge fooi.

Soms heb je echt een beetje geluk. In een kleine tabaksfabriek, je kunt het eerder een schuur noemen, kregen wij een rondleiding en uitleg over de productie van sigaren. Door de donkere ruimte en de grote openstaande deuren was het invallende licht prachtig.

04 Cuba Sigarenboer

De gids, met zijn cowboyhoed en sigaar, liet zich gelukkig graag fotograferen. Met een beetje sturing kon ik deze man zo neerzetten zodat ik optimaal van het invallende licht gebruik kon maken. Helaas wilde hij, ook naar enig aandringen, zijn sigaar niet aansteken.

Conclusie

Cuba is een prachtig land om doorheen te reizen. Cuba is ook behoorlijk fotogeniek. Er is prachtige natuur, leuke pittoreske dorpjes en over het algemeen aardige mensen. Voor iedere fotograaf is er wel iets. Vooral als je van de gebaande paden af gaat ontdek je een fantastisch Cuba.

Houd er wel rekening mee dat dingen daar soms anders lopen als dat je verwacht. Maar met een beetje voorbereiding kom je met hele mooie foto's thuis. Wil je meer over Cuba weten dan kan je ons volledige reisverslag hier lezen.

Reageer als gast

0 / 300 Beperking van tekens
Je tekst moet 10-300 tekens bevatten

Reacties

Abonneer: