11 juli

Fotograferen in Afrika

Geschreven door Arthur Wittendorp
Deel dit bericht:
FaceBook  Twitter  

In mijn vorige blog over studio fotografie in Afrika had ik het al even aangestipt. De dierenwereld die Afrika rijk is. Dit was natuurlijk het voornaamste doel van deze reis naar Namibië & Botswana. Op fotosafari naar Afrika.  

Na de hele reis uitgestippeld en geregeld te hebben was de belangrijkste vraag; welke apparatuur neem ik mee. Ik werk met een Canon EOS 5D MIII met een 24-105 f/4.0L IS USM en de EF 70-200 f/2.8 IS USM II objectief. Binnen Europa neem ik zelden mijn 'professionele' apparatuur mee op reis, maar voor deze keer wilde ik daar wel een uitzondering op maken.  Een docent op de Fotovakschool, die zelf regelmatig fotoreizen begeleid, maakte mij er attent op dat ik met een 70-200mm objectief toch wel wat ‘lengte’ te kort kom voor wildlife fotografie in Afrika. Voor mijn 70-200 f/2.8 heb ik de EF 2x III Extender gekocht om het zoom bereik uit te breiden naar 140-400 f/5.6. Weliswaar 2 stops lichtverlies, maar voor mij een veel betaalbaarder alternatief als een EF 400mm objectief kopen.  Met een laptop en externe opslag en alle randzaken was er ook niet meer ruimte om mee te nemen in de fototas omdat deze al ruim over maximale toegestane gewicht heen was voor handbagage in het vliegtuig.

01 Sossesvlei

Wellicht een open deur voor veel natuur-, wildlife-, en portretfotografen, maar zeker in Afrika is het in de gouden uurtjes ,’s ochtend ‘s vlak na zonsopkomst en ’s avonds vlak voor zonsondergang, het mooiste om te fotograferen. Zo rond zes uur ’s ochtend ’s komt de zon op en rond half zeven ’s avonds gaat deze weer onder. Vanaf een uur half negen staat de zon al zo hoog dat deze alleen nog maar hard en vlak licht geeft. Na half vier ’s middags komt de zon weer lager te staan waardoor het weer mooier fotograferen wordt. De meeste foto’s zijn dan ook in deze periode ‘geschoten’! De foto in de Sossusvlei is ongeveer een uur na zonsopkomst gemaakt. Omdat de zon nog zo laag staat ontstaan de lange schaduwen met de mooie contrasten op de zandduinen.

02 Oryx

Gelukkig zijn de meeste dieren het actiefst tijdens deze 'gouden' periodes. Vooral de grote roofdieren (katachtige) zijn in de vroege ochtend actief. De kans om deze dieren spotten is dan het grootst. Als de zon te hoog komt te staan zoeken ze verkoeling in de schaduw en komen ze voorlopig niet tevoorschijn. De foto's van de Spiesbok (Oryx)is ongeveer 30 tot 15 minuten voor zonsondergang gemaakt en het Jachtluipaard (Cheeta), dit is één van de weinige katachtige die overdag jaagt, zijn is vlak na zonsondergang gemaakt.

03 Cheeta

Soms ontkom je er niet aan om met hard zonlicht te fotograferen. Zo kwamen wij vlak voor het heetst van de dag een uiterst zeldzame en ernstig met uitsterven bedreigde Zwarte “Puntlip “ Neushoorn (Black Rhino) tegen. Omdat deze dieren nooit lang op dezelfde plek blijven ‘moet’ je gelijk je foto’s maken omdat je anders je kans gemist kunt hebben.

04 Black Rhino

Helaas heb je niet altijd invloed op de manier waarop je kunt fotograferen. Vanuit een rijdende auto of een auto met draaiende motor is het, zeker met teleobjectieven, lastig om goede en scherpe foto’s te maken. Als je zelf rijdt kan je natuurlijk altijd stoppen en de motor afzetten. Ben je met gidsen en/of rangers op pad vraag dan altijd als je iets bijzonders ziet of ze willen stoppen en de motor af zetten. Mijn ervaring is dat ze dit eigenlijk altijd doen. Ik had zowel enkel als driepoot statief en een rijstzak bij mij maar ik heb eigenlijk alles uit de hand gefotografeerd.

 07 Hippo

Soms heb je wel het geluk dat je invloed hebt op de manier waarop je fotografeert. Het Nijlpaard (Hippo), met afstand het gevaarlijkste dier van Afrika,  heb ik vanaf een bootje gefotografeerd. Ik had de bestuurder gevraagd of hij de boot zo kon manoeuvreren dat ik de Hippo met tegenlicht kon fotograferen. Er was enigszins geduld nodig voordat het Nijlpaard zijn bek lostrok. Het leverde wel deze geweldige plaat op. De Stokstaartjes zijn uiterst nieuwsgierige beestjes die zich heel gemakkelijk laten fotograferen. Hier had ik alle tijd om, om de diertjes heen te lopen en de juiste plek te zoeken om de mooiste foto's te maken.

05 Meerkat

Uiteraard zijn de locale bevolking ook geweldig om te fotograferen. Volken als de Himba's, Bushmen en de San People kan je zonder problemen fotograferen. Ook de Herero vrouwen met hun bijzondere kledij zijn een attractie op zich. Sommige willen uiteraard wel een tip hebben nadat je ze gefotografeerd hebt.

06 Himba Woman

Reizen naar (zuidelijk) Afrika is niet goedkoop. Was het, het geld waard? Zeker. Na 4 weken reizen door Namibië & Botswana  zijn thuis gekomen met ruim 5.100 honderd foto's, veel souvenirs en een fantastische Afrikaanse ervaring. Alhoewel ik nog lang niet alle foto's heb uitgezocht ben ik dik tevreden met het resultaat. Nog even lekker na genieten en dan eens gaan bedenken waar we een volgende keer naar toe op (foto) reis gaan. Want dat we een volgende keer gaan dat is zeker.

Reageer als gast

0 / 300 Beperking van tekens
Je tekst moet 10-300 tekens bevatten

Reacties

Abonneer: